Vahvuutena heikkous

 

Aiemmin ajattelin, että Jumala toimii ihmisten vahvuuksissa. Että he loistavat kirkkaimmin Jumalan lahjoja, ketkä osaavat laulaa, soittaa, rukoilla, maalata, opettaa, puhua, esiintyä. Aivan kuin Jumala olisi työnantaja, jolta haetaan töitä ansioluetteloin. Sieltä Jumala bongaa vahvuuksia, joita käyttää. Erilaiset hienot taidot ovat toki Jumalan lahjaa ja suunnitelmaa, niissäkin Jumala tekee työtään.  Esimerkiksi kristillisestä musiikista ja kristittyjen blogiteksteistä saan paljon rohkaisua, kiitos Taivaan Isälle näistä muiden lahjoista.

Mutta ”rekrytoija Jumala” on ahdistava ajatus. Tykkään kyllä laulaa, rukoilla, opettaa ja puhua, mutta niissäkään en ole kovin loistava, aina löytyy parempia. Mutta mikä siunaus on Raamatun sanoma: Jumala kertoo olevansa heikkoudessa voimakkain. Olen todella huomannut tämän todeksi tuntemieni kristittyjen parissa. Monet syvimmät Jumalan lahjat on jotain muuta kuin ne mitkä näkyvät ensimmäiseksi päällepäin.

Ensimmäinen, joka harmittelee omaa väsymystään, on myötätuntoisin ja armollisin ihminen. Toinen, joka on kiivasluontoinen ja puhelias on samalla aikaansaava, innostuva ja idearikas. Kolmas on ujo ja puheissaan kangerteleva, mutta miten kaunista tekstiä ja tarkkaa teologiaa hän pohtii blogissaan. Neljäs on kokenut suuria pettymyksiä, voi kuinka hän osaa olla läsnä ja pelkällä katsella hoitaa lähimmäistä.

Nykykulttuuri on mahdotonta kilpailua, nopeat syö hitaat, kyynärpäätaktiikalla pääsee ensimmäisten joukkoon, epäonnistujat jäävät jälkeen. Raamatun Jumala käänsi asiat toisin päin: monet viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi. Heikkous muuttuu voimaksi.

Paavali kertoo itsestään, että kun hän on itsessään heikko, hän onkin voimakas. Se on Jeesuksen Kristuksen vahvuutta. Siitä meidänkin on lupa elää, se on siunattua elämää. Paavali on pohtinut tätä heikkouden teemaa kirjeessään korinttolaisille:

Kun tulin luoksenne, veljet, en julistanut Jumalan salaisuutta teille suurenmoisen puhetaidon tai viisauden keinoin. En halunnut tietää teidän luonanne mistään muusta kuin Jeesuksesta Kristuksesta, en muusta kuin ristiinnaulitusta Kristuksesta. Te näitte minut hyvin heikkona, hyvin arkana ja pelokkaana. Puheeni ja julistukseni ei pyrkinyt vakuuttamaan viisaudellaan vaan ilmensi Jumalan Hengen voimaa, jotta teidän uskonne ei perustuisi ihmisten viisauteen vaan Jumalan voimaan. 1. Kor. 2:1-5

 

Juho Heikkilä
Nuorisotyönohjaaja