Mitä isoskoulutus on antanut minulle

 

 

Ennen rippikoulua Hammasniemi ei ollut meille kummallekaan vielä kovin tuttu paikka. Rippikoulussa oli mukavaa ja leireily alkoi kiinnostaa. Leireillä tehdään monenlaisia asioita, enemmän kuin moni uskoo. Päivät ovat täynnä tekemistä ja se voi tuntua väsyttävältä, mutta siitä illalla on aina hyvä mieli. 

Vaikka korona-aikana kokoontumisia on joutunut rajoittamaan, isoskoulutuksessa on päässyt tutustumaan moneen ihmiseen, myös leireillä. Leireillä tapaa monen ikäisiä lapsia erilaisilla taustoilla ja oppii työskentelemään muiden kanssa. Ja Hammasniemessä saa hyvää ruokaa! Tutustuttiin myös erilaisiin raamatunkohtiin ja keskusteltiin niistä. Joistain raamatunkohdista voi olla hyötyä elämässä. 

Leireillä oleminen on kivaa. Siellä isonenkin on itsekin tavallaan leiriläisenä. Siellä on aina mukavaa porukkaa paikalla ja ilmapiiri on hyvä. Kukaan ei ole yksin. Leikkejä leikitään paljon ja on monia mukavaa juttuja. Sieltä saa myös uusia kavereita, voi tutustua uusiin ihmisiin ja leikkiä yhdessä. Isosena leirillä voi pitää paljon hauskaa, kunhan vain huolehtii, että kaikilla muillakin on kivaa ja kaikki noudattavat sääntöjä. Meidän mielestämme hartaus on kaikista paras hetki. Siellä voi usein kivan päivän päätteeksi istua hiljaa, rauhoittua ja kuunnella. 

Leireillä isosen tehtäviin kuuluu pikkuryhmän apuna oleminen. Lapsille pitää olla seurana, tukena, rohkaisuna ja esimerkkinä. Isoset myös auttavat ryhmäytymisessä. Isoset auttavat myös muissa seurakunnan asioissa, kuten nuortenilloissa ja joskus jumalanpalveluksissa. Oman ryhmän tehtävänä kuuluu esimerkiksi raamiksen pito, oman ryhmän ryhmäyttäminen, siivoaminen ja oman ryhmän työtehtävien valvominen. Tärkeänä leiritehtävänä on hyvän ilmapiirin luominen, leiriläisten kannustamiseen ja leiriläisten syrjäytymisen ehkäisy. Pitää myös muistaa ylläpitää omaa hyvinvointia, että jaksaa touhuta lasten kanssa. 

Isoisosilta ja ohjaajilta saamme neuvoja silloin, kun tarvitsemme. Myös oppituntien ulkopuolella oppii asioita. Leireillä on monen ikäisiä nuoria ja isosia, ja heillä kaikilla on eri näkökulmia monesta asioista, myös ohjaajilla. Isosena oleminen voi olla joskus vaikeaa, esimerkiksi silloin, kun leiriläinen ei tottele. Se on melko harvinaista, mutta saat kyllä joltakin tarvittaessa apua. Neuvoja saamme koko ajan. Myös leiriharjoittelu ja lapset siellä ovat antaneet meille paljon kokemusta. Välillä saattaa törmätä hankalaan leiriläiseen. Se vaikuttaa vaikealta, mutta et ole yksin ja on olemassa monia keinoja olla apuna. Meitä koulutettiin myös tukemaan leiriläisiä. Ja jos olet kokeillut kaikilla keinoja, mutta mikään ei toimi, kannattaa käyttää Juho -ohjaajakorttia tai pyytää muilta ohjaajilta tai isosilta apua.

Meillä oli 23.4. viimeinen isoskoulutus Hammasniemessä. Onneksi pääsimme koko viikonlopuksi Hammasniemeen. Vähän harmittaa, koska meillä oli tosi hyvä porukka ja ei varmaan päästä tämän jälkeen kaikki samalle leirille. Olemme oppineet paljon asioita leireiltä. Ei todellakaan ollut huono päätös tulla isoskoulutukseen. Sieltä jäi melkeinpä vain hyviä muistoja, ja se avaa monia mahdollisuuksia myös tulevaisuudessa. Meille pidettiin loppukoe, jossa meidän piti selvittää leirin ongelmatilanteita ja se oli kyllä hauska kokemus. Pakko myöntää, että tämän leirin jälkeen tuli jo hirveän ikävä, milloin olisi uusi leiri missä voimme taas kokoontua. Kiitos kaikille ohjaajille ja isosille, jotka ovat olleet meidän mukanamme. Teiltä olemme saaneet paljon apua ja tietoa.

Isoset Milja ja Chanida