Suuresti kunnioitetut sotiemme veteraanit, hyvät kuulijat.

Koska elämme erityisen haastavaa aikaa viruspandemian kourissa, olemme pakotettuja poikkeamaan vanhasta perinteisestä tavasta, siitä huolimatta oli säätila mikä hyvänsä, kokoonnumme itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksen jälkeen muistamaan ja kunnioittamaan, niin tänne Haapavedelle, kuin muuallekin haudattuja sodassa kaatuneita sankarivainajiamme. Sankareita, joiden suurimman mahdollisen panoksen, oman henkensä antamalla, ovat mahdollistaneet meidän elämisemme itsenäisessä, turvallisessa ja kauniissa Suomen maassa. Syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta osoitamme lisäksi reserviläisten järjestämällä kunniavartiolla sankarihautausmaalla. Hautausmaalle, jonne jopa kansainvälisestikin poikkeuksellisesti tuotiin kaatuneet haudattavaksi. Uskomattomia riskien ottoja kaihtamatta, haluttiin hakea rintamalta omat pojat kotiin.

Suomen itsenäisyyspäivä on Suomen kansallispäivä, jota vietämme tänään 6.12 vuoden 1917 itsenäistymisemme kunniaksi. Juhla on vakavamielinen, johon liittyy sodan ja kaatuneiden muisteleminen. Perinteitä on vuosien varrella muodostunut lukuisia, kuten itsenäisyyspäivän vastaanotto presidentin linnassa, sotilasparaateja, soihtu- ja lippukulkueita, kuten täällä meillä Haapavedelläkin. Sinivalkoisten kynttilöiden polttaminen ikkunanlaudoilla. Monet seuraavat vuodesta toiseen tuntemattoman sotilaan elokuvaa televisiosta, jota myös itse perinteisesti teen, ties kuinka monennen kerran. Itse katson siksi, etten koskaan unohtaisi sitä uhrautumista ja annettua panosta, mutta myös sitä kauheutta mitä sota merkitsee.

Itsenäisyyspäivää on vietetty vuodesta 1919 alkaen. Kymmenen vuotta myöhemmin, valtioneuvoston toimesta, se määrättiin palkalliseksi vapaapäiväksi sekä 1937 myös yleiseksi juhla- ja liputuspäiväksi.

Elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa. Turvallisuuttamme uhkaavat monet asiat: ilmastonmuutos, talouskriisit, kyberhyökkäykset, terrorismi, uudenlaiset virustartunnat, kuten keväästä asti koko maailmaa myllertänyt koronavirus on tehnyt. Osalle olemme melko voimattomia, mutta kuten aina ennenkin, yhdessä voimme voittaa mahdottomaltakin näyttävän. Näitä ongelmia emme kohtaa rintamalla, mutta sitä sodan uhkaa ei koskaan saa unohtaa, eikä turtua siihen turvallisuuden tunteeseen, ettei sellainen olisi mahdollista. Kuulemme jatkuvasti, milloin mistäkin päin maailmaa olevista yhteenotoista. Suomi on yksi niistä harvoista Euroopan maista, joka on kaikki nämä sodan jälkeiset vuodet ylläpitänyt omaa sotilaallista varautumista, huolehtinut turvallisuudestaan omaksumansa kokonaisturvallisuusajattelun kautta, jossa kaikilla on oma roolinsa niin puolustusvoimilla kuin viranomaisillakin. Kenraali Adolf Ehrnroothin sanoin: ”Suomi on hyvä maa. Tämä on paras maa meille Suomalaisille. Suomi on puolustamisen arvoinen maa.”

Itsenäisyys merkitsee sitä, että kansakuntana voimme valita kumppanimme ja suuntamme. Itsenäinen Suomi on valinnut tiekseen avoimuuden ja kansainvälisyyden. Eristäytyminen ja sulkeutuminen ovat uhkia itsenäisyydelle. Kuten Suomi, myös Haapavesi haluaa säilyä itsenäisenä. Yhteisellä toiminnalla tämän hyväksi, voimme voittaa kaikki esteet ja kuten aina ennenkin, Suomen kansa voi olla ylpeä sotasankareittemme uhrauksesta edestämme.

Hyvät kuulijat, toivotan teille kaikille Jumalan siunausta ja oikein hyvää itsenäisyyspäivää.

Ronald von Schulmann