Kuinka lukea Raamattua?

 

Tuntuuko sinusta, että Raamattua on vaikea lukea? Paavalin kirjeet eivät aukea tai profeettakirjat menevät ymmärryksen yli. Sukuluettelot tuntuvat tylsiltä tai Vanhan Testamentin uhrikäytännöt kummastuttavat. Myönnän että Raamattu ei ole helppoa lukea. Ensinnäkin sen koko on valtava, Raamatussa on 66 kirjaa, oikeastaan se on kirjasto. Mitkään kirjoista eivät ole keskenään samanlaisia. Raamatussa on mm. historiaa, profetioita, lauluja, kirjeitä, sananlaskuja, evankeliumeja ja apokalyptisiä ilmestyksiä. Toiseksi Raamattu on kirjoitettu kaukana Suomesta, kauan aikaa sitten aivan erilaiseen kulttuuriin.

Miten Jumalan Sanaa ei tulisi lukea? Ei ainakaan jae sieltä ja luku täältä. Raamattua kun ei ymmärretä lukemalla vain päivänjakeita. Moni tietää ulkoa raamatunkohdan Joh. 3:16, mutta miten meneekään Joh. 3:17 tai mistä oikeastaan Johanneksen evankeliumin kolmas luku edes kertoo? Raamatun jakeet saavat merkityksensä ympärillä olevista jakeista ja luvuista. Raamattu ei ole myöskään lueta onnenonkijan tavoin, eli sattumanvaraisella sivujen avaamisella ja sormen laittamisella jonkun jakeen päälle. Jumala ei halua Sanaansa näin luettavan. Tuskinpa sinä Kalle Päätalon Koillismaa- ja Iijoki-kirjasarjoja luet sieltä täältä, vaan sinä luet kirjat kokonaan ilmestymisjärjestyksessä ja ymmärrät lukemasi.

Raamatusta ei tulisi ottaa jakeita irti asiayhteydestään tai lukea sitä umpimähkään.  Raamattua tulisi itse lukea kirja kirjalta aivan samalla tavalla kuin muita kirjoja. Silloin Raamattu alkaa avautua sinulle. Jos et ymmärrä vaikkapa Jesajan kirjaa, niin olen kokenut, että Raamatun selitysteokset eli kommentaarit auttavat hurjasti Jumalan Sanan ymmärtämisessä.

Raamatussa on siis 66 kirjaa ja tärkein kysymys, johon Raamattua lukiessa pitää saada vastaus on: ”Miksi tämä kirja on Raamatussa”? Jokaiseen kirjan kirjoittamisella on oma tarkoituksensa. Meidän on siksi luettava niitä hieman eri tavalla. Esimerkiksi Sananlaskujen kirja on pelkästään sananlaskuja, joka tarkoittaa elämästä saatuja yleisiä havaintoa. Sananlaskut ovat päteviä eri elämäntilanteisiin ja ne ovat yleensä totta, mutta eivät aina. Sananlaskut eivät siis ole Jumalan lupauksia, joita seuraamalla aina onnistut. Itse Raamattu on oikeastaan rakkauskirje Jumalalta ihmisille. Raamatussa Jumala etsii pojalleen Jeesukselle morsianta, eli seurakuntaa. Yksinkertaisuudessaan Raamattu kertoo miten pelastua Jeesuksen Kristuksen kautta, sen on kirjoittanut Pyhä Henki ja toimittanut Jumala.

Juho Heikkilä
Nuorisotyöntekijä