Mikäs onkaan hautausmaan muistolehto?

 

Haapaveden Jaananmäen hautausmaalle viime syksynä käyttöön vihitty muistolehto on herättänyt kysymyksiä. Seurakunnan nöyränä palvelijana ajattelin avata muistolehdon käyttötapoja ja käytäntöjä.

Tuhkaamisen jälkeen omaisilla on vuosi aikaa kätkeä tuhkat sopivaksi katsomaansa paikkaan, yksi näistä vaihtoehdoista on muistolehtomme.

Muistolehdossa on kaksi osaa. Tuhkansirottelulle tarkoitettu metsäisempi osa ja uurnahautaamiseen soveltuva ruohikkoinen osa.

Mikäli omaiset haluavat omaisensa tuhkat siroteltavaksi sirottelualueelle, se sovitaan seurakunnan kanssa. Suntio käy sitten omatoimisesti sirottelemassa tuhkat sopivalle paikalle sirottelualueelle. Muistolehdossa olevaan yhteismuistomerkkiin voi halutessaan lisätä kaiverretun nimilaatan, jonka seurakunta asentaa. Nimilaatta ei ole pakollinen, eikä missään nimessä ole sopimatonta tulla muistelemaan omaisiaan muistomerkille, vaikkei kyseiselle alueelle olisikaan saattanut läheistään.

Uurnahautausalue toimii kuin tavan hautausmaa. Ainoa erotus on että tälle alueelle voidaan laskea vain uurnia. Uurnahautapaikan pystyy varaamaan kuoleman yhteydessä ja yhdelle uurnahautapaikalle mahtuu neljä uurnaa. Uurnahautapaikalle voi asennuttaa hautakiven kuten perinteiselle arkkuhautapaikalle, tosin hieman pienemmän.

Tuhkan sirottelussa ja uurnan laskemisessa voi olla ensisijaisesti yhteydessä suntioon, jonka kanssa sovitaan käytännön järjestelyistä.

Suntion kuumalinja on auki ja kysyä voi aina!

Hyvää alkanutta kesää!

Suntio Kari Jääskelä