Hautajaiset

Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. (Psalmi 23:2) 

Läheisestä luopumisen hetki on raskas. Jeesuksen sanoman kautta meillä on kuitenkin toivo jälleennäkemisestä. Voimme siis jättää oman ja kuolleen läheisenkin elämän suurempiin käsiin. Surun keskellä tärkeää on läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä niin hautajaisten suunnitteluun ja toteutukseen kuin muunkinlaisen tuen tarpeeseen.

Hautajaiset antavat tilan yhdessä suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle. Poisnukkunutta läheistä voi hyvästellä tutuin virsin ja raamatunkohdin. Yhteisessä rukouksessa pyydetään voimaa kaipaukseen ja suruun.

Kirkkoherranvirasto neuvoo käytännön järjestelyissä, ja siellä sovitaan siunaustilaisuuteen liittyvät asiat. Omaisille annetaan hautajaisopas.

Hautajaisten jälkeen seuraavana sunnuntaina kirkossa pidettävässä jumalanpalveluksessa muistetaan poisnukkuneita yhteisessä esirukouksessa. Omaiset voivat halutessaan nousta ylös kiitoksen, laulun ja rukouksen ajaksi.

Pyhäinpäivänä muistellaan poisnukkuneita. Haapaveden kirkossa luetaan silloin vuoden aikana poisnukkuneiden nimet, ja heille sytytetään muistokynttilä. Omaiset ovat tervetulleita mukaan jumalanpalvelukseen. 

 

Kirkkoherra Mauno Soronen laskee hiekkaa arkun päälle hautajaisissa