Hautajaiset

Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. (Psalmi 23:2) 

Läheisestä luopumisen hetki on raskas. Jeesuksen sanoman kautta meillä on kuitenkin toivo jälleennäkemisestä. Voimme siis jättää oman ja kuolleen läheisenkin elämän suurempiin käsiin. Surun keskellä tärkeää on läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä niin hautajaisten suunnitteluun ja toteutukseen kuin muunkinlaisen tuen tarpeeseen.

Hautajaiset antavat tilan yhdessä suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle. Poisnukkunutta läheistä voi hyvästellä tutuin virsin ja raamatunkohdin. Yhteisessä rukouksessa pyydetään voimaa kaipaukseen ja suruun.

Kirkkoherranvirasto neuvoo käytännön järjestelyissä, ja siellä sovitaan siunaustilaisuuteen liittyvät asiat. Omaisille annetaan hautajaisopas.

Hautajaisten jälkeen seuraavana sunnuntaina kirkossa pidettävässä jumalanpalveluksessa muistetaan poisnukkuneita yhteisessä esirukouksessa. Omaiset voivat halutessaan nousta ylös kiitoksen, laulun ja rukouksen ajaksi.

Pyhäinpäivänä muistellaan poisnukkuneita. Haapaveden kirkossa luetaan silloin vuoden aikana poisnukkuneiden nimet, ja heille sytytetään muistokynttilä. Omaiset ovat tervetulleita mukaan jumalanpalvelukseen. 

Tilaisuus La  4.11.2023 kirkossa, klo 18

 

SURURYHMÄ omaisensa tai läheisensä kuoleman kautta menettäneille.

Sinulle, joka olet menettänyt omaisesi tai läheisesi kuoleman kautta! Olet joutunut kohtaaman surun, ja sen mukana hämmennyksen. Monia kysymyksiä on saattanut nousta mieleesi. Haapaveden seurakunta tarjoaa mahdollisuuden osallistua sururyhmään ja käydä siinä läpi menetykseen liittyviä tunteita.

Sururyhmä kokoontuu n. 3-8 kertaa.  Osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta. Lisätietoja papeilta, diakoniatyöntekiljältä tai kirkkoherranvirastosta.

 

Lastensa menettäneiden sururyhmä kokoontuu 1. kerran to 18.1.2024, klo 18-20. Ensimmäisellä kerralla sovitaan ryhmän seuraavista kokoontumisista. Ennakkoilmoittautuminen maija.vahteala@evl.fi tai 044 7001 521.

 

Kirkkoherra Mauno Soronen laskee hiekkaa arkun päälle hautajaisissa

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Hautajaisjärjestelyt

Hautajaisten suunnittelussa ja toteutuksessa seurakunnan työntekijät ovat apuna. Voit olla yhteydessä oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaustilaisuus ja muistotilaisuus tarjoavat läheisille mahdollisuuden yhteiseen surutyöhön.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta. 

Kuoleman jälkeen on toivoa

Tue lapsen surua olemalla läsnä. Salli lapsen surra ja ole avoin. 

Lapsi ja kuolema

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin