Hautajaiset

Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. (Psalmi 23:2) 

Läheisestä luopumisen hetki on raskas. Jeesuksen sanoman kautta meillä on kuitenkin toivo jälleennäkemisestä. Voimme siis jättää oman ja kuolleen läheisenkin elämän suurempiin käsiin. Surun keskellä tärkeää on läheisten tuki. Myös seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä niin hautajaisten suunnitteluun ja toteutukseen kuin muunkinlaisen tuen tarpeeseen.

Hautajaiset antavat tilan yhdessä suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen. Yhteisestä ajasta kiitollisena voidaan saattaa läheinen viimeiselle matkalle. Poisnukkunutta läheistä voi hyvästellä tutuin virsin ja raamatunkohdin. Yhteisessä rukouksessa pyydetään voimaa kaipaukseen ja suruun.

Kirkkoherranvirasto neuvoo käytännön järjestelyissä, ja siellä sovitaan siunaustilaisuuteen liittyvät asiat. Omaisille annetaan hautajaisopas.

Hautajaisten jälkeen seuraavana sunnuntaina kirkossa pidettävässä jumalanpalveluksessa muistetaan poisnukkuneita yhteisessä esirukouksessa. Omaiset voivat halutessaan nousta ylös kiitoksen, laulun ja rukouksen ajaksi.

Pyhäinpäivänä muistellaan poisnukkuneita. Haapaveden kirkossa luetaan silloin vuoden aikana poisnukkuneiden nimet, ja heille sytytetään muistokynttilä. Omaiset ovat tervetulleita mukaan jumalanpalvelukseen. 

Tilaisuus La  4.11.2023 kirkossa, klo ?

 

Sururyhmä omaisensa tai läheisensä kuoleman kautta menettäneille.

Sinulle, joka olet menettänyt omaisesi tai läheisesi kuoleman kautta! Olet joutunut kohtaaman surun, ja sen mukana hämmennyksen. Monia kysymyksiä on saattanut nousta mieleesi. Haapaveden seurakunta tarjoaa mahdollisuuden osallistua sururyhmään ja käydä siinä läpi menetykseen liittyviä tunteita.

Sururyhmä kokoontuu n. 5-10 kertaa.  Osallistuminen ei edellytä kirkkoon kuulumista tai seurakunta-aktiivisuutta. Lisätietoja papeilta, diakoniatyöntekiljältä tai kirkkoherranvirastosta.

Kirkkoherra Mauno Soronen laskee hiekkaa arkun päälle hautajaisissa

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta. 

Kuoleman jälkeen on toivoa

Erityisesti hyvin läheisen ihmisen kuoleman tapahtuessa lapset tarvitsevat erityistä tukea ja huomiota. 

Lapsi ja kuolema

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin