Suntion kootut selitykset

 

Vaikka aika tuntuu jälkeenpäin tarkasteltuna lyhyeltä, niin kuitenkin suntion virassa on ehditty jo olla lähes kolme vuotta. Mikään aikaisempi työsuhde ei ole kestänyt kolmea vuotta pidempään, joten toivon uutta ennätystä ja etteivät työt vaihtuisi ensi vuoden alussa.

Kokemusta on karttunut eikä alun pienet jännitykset ja epävarmuudet enää ahdista mieltä ja mietitytä edellisenä iltana ennen nukkumaanmenoa. On kokemusta pienemmistä kuin isommistakin tilaisuuksista. Ihmisiä on kohdattu läheltä ja kaukaa, surussa ja ilossa niin tutumpia kuin vieraampiakin. Haudattu on kesällä kuin talvella, tuiskussa tai paahteessa.

Kotipaikkakunnalla työskentely hautajaisissa on asia, jonka näinä vuosina olen kokenut haastavana. On täysin erilainen henkinen lataus ulkopaikkakuntalaisen hautaamisessa jonka omaisiakaan ei ole tuntenut henkilökohtaisesti, kuin olla hautaamassa vuosien aikana tutuiksi tulleita Haapavetisiä ja kohdata heidän omaisiaan surun hetkellä. Toki saattoväen vanhimmat voivat kokea kunniana saada hautajaisiin suntioksi oman kylän tuttu poika.

Vaikka omia haasteita riittää, niin en lähde karttamaan työtä jonka olen kokenut tärkeäksi ja mielekkääksi. Monipuoliset ja vaihtelevat tehtävät ympäri vuoden ja vuorokauden ei päästä kangistumaan kaavoihinsa.

Aina voi soittaa suntiolle, jos on kysyttävää sekä moikataan kun tavataan!

Kari Jääskelä
Suntio