Kirkolla on aikaa

 

Tätä sanontaa on käytetty ironisesti kuvaamaan kirkkomme päätöksenteon hitautta. 
Vaan voisiko se olla myös myönteinen slogan? 

Kiirettä on nykymaailmassa paljon. Tehokkuuden nimessä ihmisiä kuormitetaan: tekniset uudistukset ja innovaatiot seuraavat toistaan, ja organisaatiot uudistuvat hengästyttävällä nopeudella. Laitosten ja yritysten nimetkin vaihtuvat silmissä. Posti oli hetken Itella ja nyt taas Posti. Ja entä tuo Nammo? Vai niin, entinen Lapuan Patruunatehdas…  

Mistäpä nuori sukupolvi mallinsa ottaa muilta kuin aikuisilta. Kun sinulla on kiire, tunnet olevasi ainakin olemassa ja tarpeellinen, eikä sinua pudoteta kyydistä.  

Tommy Hellsten osaa kuvata kiireen luonnetta osuvasti. Kiireellä ihminen juoksee elämänsä ohi. Ulkonaisesti tehokas ihminen on edustava, mutta hän on kadottanut kosketuksen itseensä. Pahimmillaan hän ei kuule muita mutta ei myöskään sisimpänsä ääntä. Kiire on yksi esimerkki itsensä laiminlyömisestä, muitakin kompastuskiviä elämäntapojen joukossa on. Lue Hellstenin kirja Saat sen mistä luovut. 

Kirkoltakin vaaditaan uusia tuulia, nuorekkaampaa menoa. Sietää miettiä. Mutta myös jotain arvokasta vaalittavaa kirkkomme voi tarjota: tervettä vauhdin hiljentämistä ja perimmäisten asioiden äärelle pysähtymistä. 

Jari Lehto