Uutislistaukseen

Kokoontumisrajoitukset koronapandemian aikana

1.3.2021 10.11

Kokoontumisrajoitukset koronapandemian aikana

 

Koronarajoitukset jatkuvat

Vaikka rokotukset tuovat toivoa, koronarajoitukset ja poikkeukselliset olot vielä jatkuvat. Alueellamme kokoontumisrajoitus on max 10 henkilöä. Nykyiset rajoitukset ovat voimassa 25.4.2021 saakka

Hautajaiset ja pastoraalinen harkinta 

Hautajaisten osalta noudatetaan pastoraalista harkintaa siten, että vainajan lähimmät omaiset voivat kaikissa tapauksissa osallistua hautaan siunaamiseen. Harkintaa voidaan käyttää myös muissa kirkollisissa toimituksissa.

Jumalanpalvelus – mahdollisuus ehtoolliselle

Kokoontumisrajoituksissa sovelletaan kirkossa niin sanottua sektorimallia. Haapavedellä sektorimallin soveltaminen tarkoittaa sitä, että kirkko(vasen ja oikea penkkirivi) ja sen vieressä oleva seurakuntasali muodostavat omat sektorinsa. Kirkkoon kuljetaan kirkon pääovesta ja seurakuntasaliin päiväkerhon ovesta. Kirkon aulassa kulku on järjestetty siten, että turvaväli toteutuu. Ohje koskee niin jumalanpalveluksia kuin kirkollisia toimituksia. Näin ollen kirkkoon voi kokoontua yhteensä 30 seurakuntalaista, 20 kirkkosaliin ja 10 seurakuntasaliin

Jumalanpalvelus kuuluu nettiradiossa ja striimataan Paikallistv:n kautta. Jumalanpalvelukseen osallistuvat huolehtivat turvaväleistä, käsien desinfioinnista ja kasvomaskeista. 

Moni seurakuntalainen odottaa pääsyä ehtoolliselle. Jumalanpalvelukset toimitetaan messuna ja messun jälkeen striimattuun eli suoratoistettuun  jumalanpalvelukseen osallistuneille seurakuntalaisille tarjotaan mahdollisuus tulla kirkkoon ottamaan vastaan ehtoollinen heti jumalanpalveluksen jälkeen. Näin ne, jotka ovat ottaneet osaa yhteiseen rippiin, rukoukseen ja kuunnelleet sanaa, ovat valmistautuneet myös ottamaan vastaan ehtoollisen sakramentin. Tämä on mahdollista tunnin ajan messun jälkeen. Pappi odottaa ehtoollisvieraita alttarilla ja lausuu ehtoollisen jakamisen jälkeen kiitosrukouksen ja siunauksen. 

Ehtoollisen jakaminen messun jälkeen voidaan nähdä yhden ja saman messun jatkumisena. Pöytä on yhteinen, vaikka seurakuntalaiset nauttivat ehtoollisen eri aikoihin.

Poikkeusmenettely jatkuu niin kauan kunnes 10 henkilön kokoontumisrajoitus poistuu.

Kerhot ja rippikoulu

Aikuisille suunnattu avoin kokoontuminen ja erilaiset kerhot sekä kuorot pysyvät tauolla, mutta avataan soveltuvin osin. Kinkerit siirtyvät seuraavaan talveen. Yhteisvastuukeräys toimitetaan verkossa ja mobiilisti. 

Lasten ryhmätoiminta ylläpidetään, mm. päiväkerho ja varhaisnuorten kerhot rajoitetusti ja turvallisuusmääräyksiä noudattaen. Nuorten ryhmätoimintaa pidetään, mikäli kokoontuminen on luvallista.

Rippikoulu järjestetään max 10 hengen ryhmissä. Kaikki seurakunnan pitämät rippikoululeirit siirtyvät kesään. Rippikoulu suunnitellaan siten, että leirimuoto kyetään säilyttämään.

Lopuksi

Elämme epävarmuuden keskellä ja joudumme muuttamaan suunnitelmiamme. Tahdomme toimia annettujen ohjeiden mukaan ja suunnitella toimintaamme niin, että Jumalan hyvä siunaus saisi tuntua seurakunnassamme. Tarvitsemme kestävyyttä ja toinen toisemme rohkaisua. Kannustan sinua jaksamaan. Päivä päivältä kuljemme kohti valoisaa kevättä.

Jumalan siunausta elämääsi.

Mauno Soronen, kirkkoherra