Ohjeita seurakunnalle kokoontumisrajoitusten osittaisesta purkamisesta

22.5.2020 10.05

OHJEITA SEURAKUNNALLE, KUN KOKOONTUMISRAJOITUKSIA ASTEITTAIN PURETAAN

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset

Jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin voi 1.6.2020 osallistua kirkossa tai kappelissa yli 50, mutta enintään 500 henkeä. Tilaisuuksissa noudatetaan turvallisuusohjeita. Turvavälin tulee olla 1-2 m kaikkiin suuntiin.

Kirkolliset toimitukset seurakunnan tiloissa ovat julkisia tilaisuuksia. Kirkollista toimitusta seuraava juhla on yksityistilaisuus, jossa suurin sallittu väkimäärä on 50 henkeä.

Haapaveden kirkossa edellä mainituilla turvaväleillä suurin sallittu väkimäärä on 97 henkeä, seurakuntasalissa 40 henkeä ja siunauskappelissa 40 henkeä. Seurakuntasalin siirtoseinän avaaminen antaa kirkkoon 40 lisäpaikkaa, jolloin paikkoja on yhteensä 137. Raja ei saa ylittyä missään tilaisuudessa. Tarvittaessa esimerkiksi rippikouluryhmä konfirmoidaan kahtena eri osaryhmänä.

Kirkollisia toimituksia voimme kesän tullessa ja ilmojen lämmetessä toimittaa myös ulkona.

Seurakunnan julkisiin tilaisuuksiin tullaan vain terveenä. Kaikki seurakuntalaiset ovat tervetulleita kirkkoon. Pidämme huolen erityisesti käsihygieniasta ja turvaväleistä.

Jumalanpalvelukset välitetään myös verkkoon. Nettiradion ja paikallistv:n osoitteet ovat: http://www2.ylivieskanseurakunta.fi/tiedostot/nettiradiot_yka.html ja https://paikallistv.fi/haapavedenseurakunta/. Tarkemmat tiedot jumalanpalvelusten välittämisestä verkkoon tulee kirkollisiin ilmoituksiin. Kesäkauden osalta ainakin konfirmaatiomessut lähetetään myös videolähetyksenä.

Ehtoollisen vietto

Jumalanpalvelukset voivat 1.6.2020 alkaen olla myös ehtoollisjumalanpalveluksia eli messuja. Jotta seurakuntalaiset voivat ottaa vastaan sakramentin turvallisesti ja jotta papit voivat toimittaa ehtoollisen vapautuneesti, on tärkeää tehdä se hygienian näkökulmasta oikein. Noudatamme seuraavia toimintaohjeita: osallistumme vain terveinä, huolehdimme turvaväleistä 1-2 metriä joka suuntaan (tämä ei koske saman perheen jäseniä), sisääntuloaulassa on ohjeistus penkkeihin asettumisesta, aulassa on käsien desinfiointipiste, ennen ehtoolliselle tuloa annetaan toimintaohje ehtoolliselle tulemisesta, alttarille tullaan vain pöytä kerrallaan turvavälejä noudattaen, ehtoollisen jaetaan alttarikaiteella, johon on merkitty polvistumispaikat turvavälein.

Suosittelemme oman virsikirjan ottamista mukaan. Kolehti kerätään entisvanhaan tapaan pitkävartisilla haaveilla tai tutulla nykykäytännöllä koreihin kirkon ovilla.

Kotiehtoollinen

Kuolemanvaarassa tai muuten painavasta syystä ehtoollista haluavalle voidaan toimittaa ehtoollinen myös kotiin tai hoivakotiin.

Ilo valtasi minut, kun kuulin sanan: ”Me lähdemme Herran huoneeseen” (Ps. 122:1).

Mauno Soronen