rippikoulu1Yleistavoite
Nuori vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu, kasvaa rakkaudessa lähimmäiseen, elää rukouksessa ja seurakuntayhteydessä, ja kokee kristillisen uskon elämää kantavana voimana.

Rippikoulu Haapavedellä
Haapaveden seurakunnan rippikoulut ovat pääosin leirimuotoisia. Rippikoululeirit pidetään Hammasniemen leirikeskuksessa. Osa rippikoulusta käydään päiväkouluna
seurakuntakeskuksessa.

Yksityisrippikoulun /aikuisrippikoulun käynnistä kyselyt papeille.

Rippikoulutyötä johtaa työalasta vastaava pappi. Vuonna 2015 vastaavana teologina on  kappalainen Jari Lehto. Nuorisotyöntekijät ja kanttorit ovat myös osallistuneet rippikoulun pitoon. Lähetyssihteeri ja seurakuntasisar ovat pitäneet omat tuntinsa.

Rippikoulu alkaa ilmoittautumisesta syksyllä. Sen jälkeen nuoret järjestetään ryhmiin, jotka kutsutaan vanhempiensa kanssa tiedotustilaisuuksiin. Tällöin nuoret saavat myös rippikoulukortin, johon kokoavat kaksitoista merkintää seurakunnan tilaisuuksista. Näin rippikoululaiset saavat kuvan seurakunnan toiminnasta. Rippikoulun pituus on 80 tuntia. Paikallislehtien kirkollisista ilmoituksista käyvät selville seurakunnan tilaisuudet.

Rippikoululeireillä järjestetään vierailupäivä tai -ilta, jolloin sukulaiset ja ystävät voivat käydä Hammasniemessä. Muulloin ei vierailuja toivota, lukuunottamatta puhtaiden vaatteiden ja muiden tarpeellisten tavaroiden tuomista. Pyrimme keskittymään rippikouluun ja luomaan sinne oppimiselle otollisen ilmapiirin, joten oheisvirikkeitä kuten musiikinkuunteluvälineitä, lehtiä, pelikortteja tms. ei hyväksytä varusteiden joukkoon. Käynneistä muualla rippikoulun aikana on sovittava erikseen.

Konfirmaatiopäivänä vierailemme nuorten kodeissa, jos he esittävät kutsun.

Haapaveden seurakunnassa on otettu käyttöön  rippikoulusuunnitelma 2001, joka rakentuu Katekismuksen pohjalle ja ns. kolmeen koriin: usko, elämä ja rukous.

Rippikoulun jälkeen
Kun nuori on päässyt ripille eli konfirmoitu, hän saa seurakunnan täysivaltaisen jäsenen oikeudet. Välittömästi hän voi toimia kummina ja käydä itsenäisesti ehtoollisella. Täytettyään 18 vuotta hän saa olla ehdokkaana seurakuntavaaleissa.
Rippikoulun käytyään, myös ilman konfirmaatiota, hän voi tulla vihityksi kirkolliseen avioliittoon täysi-ikäiseksi tultuaan ja äänestää kirkollisissa vaaleissa.

Nuoria kutsutaan mukaan seurakunnan toimintaan rippikoulun ja konfirmaation jälkeen. Isoskoulutus ja isosena toimiminen ovat mahdollisia. Rippikouluisoseksi on yleensä otettu nuori, jonka omasta rippikoulusta on kaksi vuotta. Myös lastenleireillä on mahdollista toimia isona veljenä tai siskona. Koulutuksen läpikäyminen on aina isoseksi pääsyn edellytyksenä.

Jari Lehto

RIPPIKOULUT VUONNA 2019,

Muissa/toisessa seurakunnassa ja  Järjestöjen leireillä (sukunimet A-K) rippikoulun vuonna 2019 kävijöille,  4.11. Messun suunnittelu Ke 31.10.2018 klo 15.15-17 seurakuntakeskuksessa ja Messu su 5.11. klo 10

Muisssa/toisessa seurakunnassa ja Järjestöjen leireillä (Sukunimet L-V) rippikoulun vuonna 2019 kävijöille, 11.11. Messun suunnittelu Ke 7.11.2018 klo 15.15-17 seurakuntakeskuksessa ja Messu su 11.11. klo 10

I-leiri: viikonloppuleiri 9-10.2.2019 Hammasniemessä. Messun suunnittelu ke 13.2. klo 15-17 seurakuntakeskuksessa ja messu su 17.2.2019 klo 10. Leirijakso 2-8.3.2019 Hammasniemessä. Päiväkoulua la 27.4. srk-keskuksessa. Konfirmaatio 5.5.2019 klo 10 kirkossa

II-leiri: viikonloppuleiri 16-17.3.2019 Hammasniemessä. Messun suunnittelu ke 20.3. klo 15-17 srk-keskuksessa ja messu su 24.3. klo 10. Leirijakso 8-14.7.2019 Hammasniemessä. Päiväkoulua ke 17.7. srk-keskuksessa. Konfirmaatio 21.7.2019. klo 10 kirkossa

III-leiri: viikonloppuleiri 23-24.3.2019 Hammasniemessä. Messun suunnittelu ke 27.3. klo 15-17 srk-keskuksessa ja messu su 31.3. klo 11. Leirijakso 15-21.7.2019 Hammasniemessä. Päiväkoulua ke 24.7. srk-keskuksessa. Konfirmaatio 28.7.2019 klo 10 kirkossa

Lisää toimintaa paikallislehdissä ja koulujen ilmoitustauluilla, Facebookissa  Cafe Arkki -yhteisö ja Haapaveden seurakunnan kirkollisissa ilmoituksissa ( keskiviikon Kalajokilaaksossa ja torstain Haapavesi-lehdessä) sekä täällä kotisivuilla.